Χρειάζεται να φοράμε αντηλιακό ενώ #menoumespiti;

Όσον αφορά την προστασία από τον ήλιο, μία από τις πιο συχνές παρανοήσεις είναι ότι δεν χρειάζεται να φοράμε αντηλιακή κρέμα σε εσωτερικούς χώρους. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αλήθεια.

Τα τζάμια στα παράθυρα εμποδίζουν τις ακτίνες UVB (Burning), αλλά όχι τις ακτίνες UVA (Ageing), οι οποίες μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα από τις ακτίνες UVB, [και] είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στη φωτογήρανση (σκούρες κηλίδες, πανάδες, ρυτίδες και αφυδάτωση). Η ακτινοβολία UVA διεισδύει κατευθείαν από το τζάμι του παραθύρου. Έτσι το αντηλιακό είναι σίγουρα χρήσιμο ακόμα κι αν είστε μέσα στο σπίτι.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ακτινοβολία HEVL (High Energy Visible Light), το γνωστό σε όλους μας “Μπλε Φως” που πέρα από τον ήλιο το εκπέμπουν ακόμα ο τεχνητός φωτισμός (οι λάμπες LED και φθορισμού), η οθόνη των smartphones/ tablets/ laptops/ PC και της τηλεόρασης. Δηλαδή βρίσκεται σχεδόν παντού.

Η ακτινοβολία αυτή δεν καταπονεί μόνο τα μάτια αλλά δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην υγεία της επιδερμίδας, αντίστοιχα με αυτά που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία. Και χωρίς να το συνειδητοποιούμε, μαζί με τις ρυτίδες, κάνουν την εμφάνισή τους και οι δυσχρωμίες, πανάδες, κτλ.

Γι’ αυτό λοιπόν μην αμελείτε να φοράτε την αντηλιακή σας κρέμα ακόμα και αν είστε σε κλειστούς χώρους.